Dietik
Vad gör en dietist?
En legitimerad dietist arbetar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet med målet att du ska få i sig rätt mängd näring och ha en god livskvalitet efter dina förutsättningar.
Dietisten hjälper människor som på grund av sjukdom eller andra besvär behöver förändra sin kosthållning, till exempel vid övervikt/fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdom, IBS, mag-tarmbesvär, allergier, överkänslighet och undernäring.
Dietisten arbetar med att utreda, behandla och följa upp nutritionsrelaterade problem. Dietisten undersöker ditt näringsintag och ser över din energistatus för att ge kostråd utifrån din sjukdomsbild.
Kostbehandling
Behandling av kostrelaterad problematik syftar till att ge dig hälsosamma matvanor och ökad kunskap om kost, näring och hälsa. Vi arbetar med kostbehandling vid olika sjukdomar och besvär, exempelvis:
Övervikt/Fetma
Undervikt
Diabetes mellitus
Högt blodtryck
Höga blodfetter
KOL (Kronisk obstruktiv lungsjukdom)
IBS och andra magtarmbesvär
Inflammatorisk tarmsjukdom
Födoämnesallergier och överkänslighet
Kost vid graviditet
Ätstörningar
Våra dietister har lång erfarenhet av kostbehandling vid olika sjukdomar och diagnoser. Kostråden baseras på den senaste vetenskapen och anpassas till varje enskild patients egna förutsättningar.
Vi erbjuder både individuell behandling och hembesök ifall du inte klarar av att ta dig till mottagningen.
Exempel på besvär som dietisten behandlar
Mag- och tarmbesvär
-
Stressmage, ballongmage, mjölkmage – IBS är en funktionell mag/tarm-sjukdom som är vanligare än många tror. Beräkningar visar att cirka 15-20 % av världens befolkning har Irritable bowel syndrome (IBS). Det är viktigt att utesluta andra sjukdomar innan kostbehandling av IBS inleds. Detta görs av läkare vid din Vårdcentral.
Sedan några år tillbaka finns en effektiv kostbehandling som reducerar symtomen vid IBS. Behandlingen heter FODMAP och hjälper enligt vetenskapliga studier cirka 75 % av personer med IBS. Våra dietister har lång erfarenhet av att lära ut FODMAP samt ge andra råd för dig med IBS.
Symtombilden vid IBS varierar kraftigt från person till person, men inkluderar så gott som alltid något av följande:
· Uppblåst mage
· Gaser
· Förstoppning
· Diarré
· Magknip och smärta
-
Sedan några år tillbaka finns en effektiv kostbehandling som reducerar symtomen vid IBS. Behandlingen heter FODMAP och hjälper enligt vetenskapliga studier cirka 75 % av personer med IBS. Våra dietister har lång erfarenhet av att lära ut FODMAP samt ge andra råd för dig med IBS. Kliniken erbjuder även en IBS-skola ledd av legitimerad dietist där du som patient vid fyra tillfällen får information och kostråd om IBS i grupp.
-
Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD = Inflammatory Bowel Diseases) är ett samlingsnamn för sjukdomarna Ulcerös kolit och Morbus Chron.
-
Övervikt/fetma är en vanlig sjukdom som kan uppstå när du äter mer än du förbränner. Orsaken till övervikt och fetma kan till exempel vara livsstil, miljö och ärftlighet. Fetma belastar och anstränger kroppen vilket ökar risken för att få andra sjukdomar som till exempel högt blodtryck, diabetes typ 2 och belastningsskador i lederna.
Ett sätt att ta reda på om du har en övervikt eller fetma är att räkna ut sitt BMI (Body Mass Index). Det är ett mått som bygger på förhållandet mellan kroppslängd och vikten. Har du ett BMI som ligger mellan 25-29,9 räknas det som övervikt och har du ett BMI som överstiger 30 är det fetma. Dock tar BMI inte hänsyn till faktorer som ålder, kön eller hur mycket du tränar.
Att gå ner i vikt handlar mycket om livsstilsförändringar och att arbeta med vanor och beteende. Några exempel är att äta regelbundet och varierat samt att motionera. En dietist kan hjälpa dig i din viktnedgång så att du får verktyg att använda för att minska i vikt. Fokus ligger på att etablera och bibehålla goda matvanor med en näringsriktig och välbalanserad kost. Hos oss finns även fysioterapeuter som kan hjälpa dig att komma igång och finna motivation till fysisk aktivitet.
-
Många saker påverkar hur mycket du väger, till exempel ålder, kön, längd och hur mycket du tränar och äter. Undernäring är ett tillstånd som utvecklas när förbrukningen av energi och/eller andra näringsämnen är större än intaget under en tillräckligt lång period och kroppens förråd minskar.
Undernäring eller risk för undernäring är vanligt bland äldre, speciellt äldre med sjukdom och/eller funktionsnedsättning. Undernäring är lättare att förebygga än att behandla. Därför är det viktigt att tidigt identifiera de patienter som är i riskzonen och snabbt vidta åtgärder.
Undernäring kan bero på flera saker t.ex. bakomliggande sjukdom, mag-tarmbesvär, medicinering. Undernäring kan bland annat leda till nedsatt välbefinnande, muskelsvaghet, minskad funktionsförmåga, ökad risk för fall och ökad risk för infektioner.
Om någon av följande frågor besvaras jakande bör du träffa dietist:
· Har du gått ner ofrivilligt i vikt (oavsett tidsförlopp och omfattning)?
· Har du någon ätsvårighet t.ex. aptitlöshet, svälj- och tuggproblem, orkeslöshet och/eller motoriska störningar?
· Är du under 70 år och har ett BMI under 20 eller BMI under 22 om du är över 70 år?
En dietist arbetar både förebyggande, för att undvika undernäring samt behandlar undernäring. Nutritionsbehandlingen syftar till att tillföra energi och näring för att tillgodose patientens energi och näringsbehov på optimalt sätt. Får patienten inte sitt energi- och näringsintag tillgodosett av enbart mat och dryck kan kosttillägg eller näringsdrycker förskrivas av dietist.
-
KOL är en sjukdom som främst påverkar lungor och luftvägar med försvårat andningsarbete och minskad ork. Viktförlust och undernäring är vanligt vid KOL. Viktnedgång orsakas ofta av det ökade andningsarbetet och förlust av muskelmassa. Vid svår KOL kan andningen kräva så mycket energi att du går ned i vikt även om du äter precis som tidigare eller mer än så. Dietisten kan hjälpa till att stötta med kostråd, måltidsplanering och förskrivning av kosttillägg. I bästa fall innan undervikt och muskelförlust uppstår.
-
Parkinsons sjukdom är en nervsjukdom som gör att hjärnan får svårt att kontrollera nervsignalerna som styr dina rörelser. Vid Parkinsons sjukdom – men också vid flera andra neurologiska sjukdomar – sker smak- och doftförändringar, förändringar i sväljförmåga, förstoppning eller andra magtarmproblem. Ofrivillig viktnedgång är också vanligt. Dietisten kan hjälpa till att stötta med kostråd, måltidsplanering och förskrivning av kosttillägg.
-
Diabetes finns i två former, typ 1 och typ 2. Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar bryter ner kroppens förmåga att bilda insulin. Diabetes typ 2 kan vara ärftligt men är även starkt kopplat till levnadsvanor där många år av ohälsosam kost (sötade drycker, snabbmat, godis osv) skadar bukspottkörteln och därmed minskar kroppens förmåga att producera insulin. Diabetes typ 2 kan även komma i hög ålder som en naturlig följd av åldrandet eller som konsekvens av svår sjukdom eller operation.
Patienter med diabetes typ 2 har ofta andra diagnoser så som fetma eller högt kolesterol. Patientgruppen lider även ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Insulin spelar en stor roll i ämnesomsättningen då det hjälper kroppen att reglera blodsockret. Kost vid diabetes handlar därför om ökad blodsockerkontroll, att äta på ett regelbundet sätt som ger ett mer stabilt blodsocker och minska risk för framtida komplikationer.
Dietistens roll i behandlingen är att utforska patientens matvanor och sedan hjälpa dem att göra förändringar som ger en jämnare blodsockerkurva. I bästa fall gör detta att patienten kan skjuta upp eller minska behovet av medicinering.
-
Det finns framför allt två sorters fett i blodet – kolesterol och triglycerider. Triglyceriderna används som energi i kroppen, och kolesterolet behövs för att bygga celler och bilda hormoner. Blir blodfetterna för höga kan det börja lagras fett inne i blodkärlen. Det kan leda till olika hjärt-kärlsjukdomar. Mängden blodfett påverkas av ärftliga anlag, men vad du äter och hur mycket du rör på dig har också betydelse.
Om du har vissa sjukdomar eller andra riskfaktorer är det viktigt att få dina blodfettvärden kontrollerade och att försöka sänka dem om de är höga. Det är lämpligt att kontrollera halterna av blodfetter om du har: hjärt-kärlsjukdom, diabetes, njursjukdom eller andra riskfaktorer som till exempel rökning, högt blodtryck och övervikt.
För att förbättra blodfetterna hjälper det ofta med en livsstilsförändring som innefattar motion, hälsosammare mat och att sluta röka. Ibland krävs det även en behandling som kombinerar livsstilsförändring med läkemedel. Dietisten kan hjälpa till med en kostbehandlingsplan och eventuell viktnedgång om detta behövs.
-
Det finns många som tänker mycket på mat och på sin kropp. Det är vanligt att vilja ha kontroll över vad man äter och en rädsla för att gå upp i vikt. Om tankarna på mat och vikt tar upp så mycket uppmärksamhet att det bli svårt att klara av ditt vanliga liv - studier, arbete och andra aktiviteter, så kan det vara ett tecken på en ätstörning.
Det behöver inte synas att man har en ätstörning. Även om kroppen inte får näring på ett bra sätt, behöver kroppen varken vara smal eller tjock. Ibland kan det dock synas, till exempel att man tappar mycket i vikt på kort tid.
Om du känner igen dig i flera av nedanstående punkter är det en god idé att kontakta en dietist:
· Du bantar och är mer upptagen av dina matvanor och din vikt · Du skjuter upp måltider och äter oregelbundet · Du tränar överdrivet mycket
· Du känner dig nedstämd och/eller har ångest kopplat till mat · Du gör dig av med det du har ätit genom att t.ex. kräkas
Ätstörningar behandlas främst inom psykiatrin, antingen via öppenvård eller slutenvård. Dietister inom primärvården kan ge stöd och eventuellt lågintensiv behandling med fokus på att normalisera ätandet.
-
Födoämnesallergier beror på att kroppens immunförsvar reagerar mot vissa ämnen (allergener) som finns i vissa livsmedel. Symtom kan variera, allt från röda prickar, utslag/rodnad, klåda, ont i magen till svåra andningsbesvär. Födoämnesallergi går inte att bota. Har man en födoämnesallergi mot t.ex. mjölkprotein är grunden i nutritionsbehandlingen att utesluta det man inte tål.
Människor kan även vara överkänsliga mot viss typ av mat men det är inte samma sak som en födoämnesallergi. Överkänslighet kan visserligen ge liknande symtom men immunförsvaret är inte involverat som vid en allergi. Ett exempel på överkänslighet är laktosintolerans, som innebär att tarmens enzymer inte kan bryta ner mjölksocker vilket kan ge magbesvär.
Har du en födoämnesallergi och/eller födoämnesöverkänslighet kan du få hjälp av en dietist att hitta alternativ som du kan äta, vilka ersättningsprodukter som finns på marknaden och hur du kan bibehålla en bra och näringsrik kost. Dietisten kan hjälpa dig att tolka ingrediensförteckningar, märkningar och ge praktiska tips kring matlagning.
Dietisten kan hjälpa dig som har allergi och/eller överkänslighet mot t.ex.
· Nötter
· Soja
· Mjölkprotein
· Ägg
· Fisk och skaldjur
· Gluten
· Laktos
-
Magproblem kan orsakas av stress. Stress för ofta med sig oregelbundna matvanor vilket gör att magtarmkanalen reagerar negativt. Symtom såsom halsbränna, uppkördhet, gaser, knip, diarré och förstoppning kan uppstå.
Förutom att försöka hantera de bakomliggande orsakerna till stressen, finns det vissa saker du själv kan göra för att förbättra situationen. För att komma tillrätta med sjukdomar som är kopplade till livsstil behöver du ofta förändra dina kost- och levnadsvanor. Detta är inte alltid lätt att genomföra och tar tid. Dietisten kan hjälpa dig med råd och stöttning i detta.
-
Under en graviditet börjar många fundera över sina matvanor. För att barnet i din mage ska växa och utvecklas behöver du mer näring än vanligt. Det bästa sättet att få i sig de vitaminer och mineraler du behöver är via kosten. Samtidigt är problem med magen som till exempel illamående, sura uppstötningar och förstoppning vanliga. Det kan vara svårt att veta vad du bör äta och inte äta. Du är välkommen att kontakta någon av våra dietister om du önskar mer detaljerad information om mat och kostrådgivning under din graviditet.
-
Föräldrar till barn med tillväxtavvikelser till följd av lågt energi- och näringsintag kan få stöd och råd kring hur näringsintaget optimeras. Dietisten bedömer barnets näringsintag, bevakar tillväxten, och stöttar föräldrarna för att ät- och matningsbeteende ska vara så gynnsamt som möjligt.
Våra dietister
-
Jenny Hovnor
LEG DIETIST
Legitimerad dietist inom klinisk nutrition, Uppsala Universitet. Arbetar med kostbehandling vid diagnostiserad sjukdom och med personliga kostråd utifrån ditt önskemål. Arbetar med barn, ungdomar och vuxna. Leder grupp medicinsk yoga på mottagningen.
-
Emma Larsen
LEG DIETIST
Legitimerad dietist, utbildad vid Umeå Universitet. Arbetar med kostbehandling av diagnosticerad sjukdom samt utreder och bedömer näringsintag och ger individanpassad kostrådgivning, både på mottagning, digitalt och i hemmet. Träffar patienter i alla åldrar.
Videobesök via Exorlive Go
Vi erbjuder videobesök med dietist – smidigt och säkert.
Allt du behöver är en dator samt BankID för att genomföra videosamtalet. Inför videobesöket behöver du aktivera ett konto i Exorlive Go.
Videobesök med diest bokas antingen eller i samråd med din dietist på mottagningen.
Ett videobesök har samma pris som ett fysiskt besök på mottagningen, patientavgift 250 kr. En faktura skickas hem till dig i efterhand. Frikort gäller.
Följ stegen nedan för att aktivera ett konto i Exorlive Go:
Steg 1. Din terapeut skickar ett aktiveringsmeddelande till din e-post. Klicka på meddelandet och följ instruktionerna. Inloggning sker med Bank-ID. Du ska inte ladda ner Exorlive Go appen, det räcker att skapa ett konto. Ett konto kan du skapa så fort du fått länken från din terapeut.
Steg 2. Inför ditt videobesök kommer terapeuten skicka ett nytt meddelande till din mail. Klicka på länken och välj sedan ”knacka på”.
Steg 3. Videobesöket startar.
Inför ditt videobesök
Välj en lugn och avskild plats med god belysning, använd gärna headset. Se till att du har god internetuppkoppling.
Om du behöver ändra eller avboka din tid
Om du vill avboka eller boka om ditt videobesök kontaktar du mottagningen via mail tidsbokningen@sthlmkirorehab.se , via 1177 eller via telefon 08-678 74 40. Receptionen hjälper dig att boka in ett nytt besök om du önskar. Samma avbokningsregler gäller som för fysiska besök på mottagningen. Avbokning måste ske senast 24 timmar innan inbokat besök.